Zonnepanelen op scholen

NMCX is samen met schoolbesturen de gemeente een samenwerking gestart om scholen te helpen aan zonnepanelen. De eerste Montessorischool in Hoofddorp is de eerste school die daarvan profiteert, met maar liefst 188 zonnepanelen. Afgelopen vrijdag werden de zonnepanelen ‘geopend’ door wethouder Jurgen Nobel tijdens het openingsfeest. Dit deed hij vanwege de coronamaatregelen via een videoverbinding.

Wethouder energietransitie Jurgen Nobel: “Wij vinden het belangrijk dat er vooral op gebouwen veel zonnepanelen komen. Stroom opwekken op schooldaken is een mooi voorbeeld van hoe we veel stroom kunnen opwekken en tegelijkertijd ons mooie polderlandschap kunnen behouden.” 

6 scholen worden tot nu toe ondersteund

In totaal worden er tot nu toe 6 scholen geholpen met dit project. De afgelopen tijd zijn er zonnepanelen geplaatst op Het Kompas en De eerste Montessorischool. In de herfstvakantie worden op nog 4 scholen van onderwijsorganisatie Stichting Meer Primair zonnepanelen gelegd. Het gaat dan om De Klimop, de Klippeholm, en Vredeburg 1 en 2.

NMCX verzorgt procesbegeleiding en educatie

NMCX begeleidde het volledige proces voor het realiseren van de zonne-installaties. De scholen zijn van A tot Z door het traject geloodst. Arjanne Lagendijk van NMCX: “Wij ondersteunen scholen bij alle vormen van verduurzaming. In dit project is zowel aandacht voor het gebouw als voor educatie, want met het in gebruik nemen van de zonnepanelen op het dak, wordt meteen de flitsende Energy Game uitgevoerd. Dat is een educatieactiviteit over schone energievormen voor bijna de hele school” 

Egbert de Jong, bestuurder van de Montessorivereniging: “Deze school is al jaren actief met duurzame projecten. We scheiden afval, hebben een wormenhotel en in een verder verleden waren de kinderen van de school grondlegger voor de Groene Kapstok, het verduurzamingsprogramma voor het basisonderwijs. Daarom zijn we nu heel blij met onze zonnepanelen.”

Meer scholen ondersteunen

“De schoolbesturen geven aan dat ze het erg prettig vonden om de aanschaf van zonnepanelen uit handen te kunnen geven. Zonder begeleiding is het voor scholen vaak een lastige opgave om het daadwerkelijk te realiseren We zijn daardoor erg gemotiveerd om dit project voort te zetten, om zo nog meer scholen te ondersteunen”, aldus Peter van Dam, projectleider NMCX.  

Het scholenproject is een samenwerking tussen NMCX Centrum voor Duurzaamheid, diverse schoolbesturen, de gemeente Haarlemmermeer en een aantal andere partners zoals Bongo Solar projects, Elsenga installatietechniek, Winst uit je woning en Stichting Schooldakrevolutie.

Vorige
Vorige

Leerlingen Kaj Munk College presenteren ideeën voor pallettuinen

Volgende
Volgende

HeelHaarlemmermeer geeft podium aan lokale duurzame initiatieven