Leerlingen Kaj Munk College presenteren ideeën voor pallettuinen
Een tuin op een pallet is eenvoudig te verplaatsen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden geplaatst op versteende plekken die wel wat groen en biodiversiteit kunnen gebruiken. Maar hoe ziet zo’n pallettuin er dan uit? En hoe zorg je voor geschikte beplanting en grond? Deze vraag stelde Mariken Straat van het project ‘Bee Heroes’ en NMCX aan twee VWO 1 klassen van het Kaj Munk College, het technasium. Circa 55 leerlingen hebben zich de afgelopen tijd verdiept in pallettuinen. Maandag 23 november presenteerde de helft van de groepen de resultaten tot nu toe aan de opdrachtgever. Midden december zijn de resterende groepen aan de beurt.
Het proces van opdracht tot maquette
Na een presentatie van de opdrachtgever over biodiversiteit en pallettuinen gingen de leerlingen in kleine groepjes aan de slag. Ze begonnen met een vooronderzoek waarin ze onder andere aan de slag gingen met een infographic over biodiversiteit, een moodboard voor de pallettuin, en een onderbouwd overzicht van de gekozen planten. Vervolgens begonnen de leerlingen aan het ontwerpproces met als einddoel een maquette van de pallettuin.
Veel creatieve ideeën
Maandag 23 november kwam Mariken Straat langs om de eerste ontwerpen te bekijken en feedback te geven. “Ik was erg onder de indruk van de creatieve ideeën die de leerlingen hadden. Zo had een groepje een kijkraam in de pallet bedacht, zodat de compost met al het grondleven goed te zien is. De compost is namelijk rijk aan pissebedden, oor- en regenwormen, talloze schimmeldraden en micro-organismen die er samen voor zorgen dat de bodem vruchtbaar is. Een ander groepje had een mooi inklapsysteem bedacht zodat de pallet nog makkelijker verplaatsbaar is. Daarnaast had een aantal groepjes mooie zitplekken geïntegreerd, en anderen hadden weer toffe bloemencombinaties op kleur bedacht. En alle groepjes hadden de bloemplanten zo geselecteerd dat er elk seizoen wat bloeit. Zo is er altijd nectar en stuifmeel toegankelijk voor de bestuivende insecten.” De leerlingen gaan nu aan de slag met het uitwerken van hun plannen. In de lente van 2021 worden de eindresultaten gepresenteerd.
Biodiversiteit in Haarlemmermeer
Nederlandse steden raken steeds meer versteend. Dit gaat niet alleen ten koste van de biodiversiteit, maar zorgt er ook voor dat steden extra opwarmen. Het verblijf in steden wordt hierdoor minder aangenaam en gezond. Meer groen in steden kan deze opwarming tegengaan. Een pallettuin kan dus voor meer verkoeling én voor meer biodiversiteit zorgen. “In Haarlemmermeer zijn veel versteende plekken te vinden die wel wat groen en biodiversiteit kunnen gebruiken. We gaan de komende tijd op zoek naar plekken waar de ontworpen pallettuinen van de leerlingen daadwerkelijk geplaatst kunnen worden. We hebben al twee locaties op het oog, waaronder één bij de belevingstuin in Bornholm in Hoofddorp”, aldus Mariken Straat.
O&O-opdrachten
Leerlingen van het Kaj Munk Collega krijgen regelmatig Onderzoeks- en ontwerp-opdrachten (O&O) met een duurzaamheidsthema. Voor deze opdrachten wordt met NMCX Centrum voor Duurzaamheid gezocht naar bedrijven en organisaties die een vraagstuk hebben waarop de jongeren antwoord moeten geven, door de situatie te onderzoeken en een ontwerp voor een oplossing te maken. Telkens hebben deze opdrachten een andere opdrachtgever met een uitdaging. Eerder kwamen bijvoorbeeld thema’s als voedsel en circulariteit aan bod.