4.757 peuken geraapt in centrum Hoofddorp tijdens Plastic PeukMeukdag
Afgelopen zaterdag 6 juli trotseerden honderden vrijwilligers de windstoten van code geel voor de landelijke Plastic PeukMeukdag waarbij de gevolgen van de peuk als zwerfafval onder de aandacht werd gebracht. In één uur tijd werden er door het hele land ruim 460.000 sigarettenfilters van de straat en uit de natuur geraapt. Ook in Hoofddorp organiseerde NMCX Centrum voor Duurzaamheid een Plastic PeukMeuk-opruimactie en raapte in totaal 4.757 peuken van de Hoofddorpse winkelstraten.
Naast het rapen van peuken gaf het duurzaamheidscentrum ook voorlichting aan winkelende bezoekers. Veel mensen weten namelijk niet dat sigarettenpeuken plastic en giftige stoffen bevatten. Een enkele peuk verontreinigt tot duizend liter water (onderzoek van CE Delft). En het is het meest gevonden stukje zwerfafval!
Ondanks de vele peuken die tijdens de PeukMeuk zijn opgehaald, blijken er naar schatting nog 18 miljoen peuken op straat en in de natuur te liggen.
Peukenactie NMCX
NMCX houdt zich al jaren bezig met de bestrijding van zwerfafval en ziet in Haarlemmermeer het peukenprobleem ook groter worden. In Nederland worden elk jaar zo’n 10 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belanden twee op drie peuken op straat, waarna ze in de natuur of in het water terechtkomen. Ze zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren.
Lisette Bockwinkel, projectleider Zwerfafval NMCX: “Omdat de peuk zo’n klein stukje zwerfafval is, zien mensen ze snel over het hoofd. Als je er eenmaal op let, zie je echt overal peuken liggen.” Door opruimacties te organiseren hoopt het duurzaamheidscentrum meer bewustzijn te creëren en rokers aan te moedigen hun sigaretten netjes weg te gooien. Daarnaast pleit het NMCX voor meer peukenafvalbakken in het straatbeeld zodat sigaretten makkelijker kunnen worden weggegooid. Lisette Bockwinkel: ”Hoe slecht roken ook is voor de gezondheid, er zullen altijd mensen blijven roken. Daarom is gedragsverandering bij rokers een must. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende voorzieningen zijn om de peuken in weg te gooien.