Op zoek naar ideeën om van Graan voor Visch een Prachtplek te maken
Half april deed Dirk Groot, alias de Zwerfinator, namens NMCX Centrum voor Duurzaamheid onderzoek naar zwerfafval in Graan voor Visch. De “opbrengst” was hoog: In totaal werden er 1612 stukken zwerfafval opgeraapt, gefotografeerd en geadministreerd. Bij het rapen hiervan is in totaal 2920 meter afgelegd. In het onderzochte gebied is een zeer gevarieerd beeld te zien. Sommige stukken waren zeer schoon, vooral in de woonwijk bij de laagbouw, andere stukken daarentegen, zoals langs het ROC, rond IKC Wereldwijs en het water tussen de school en de hoogbouw waren zeer vervuild.
Ideeën voor dit gebied
"Vooral in het water lag zeer veel zwerfafval. Het is duidelijk te zien dat de straten zelf goed schoon worden gehouden. Tijdens het onderzoek waren er zelfs mensen van de gemeente aan het zwerfafval rapen en reed er bij het ROC een veegwagen langs."vertelt Virgil Bawits, projectleider (zwerf)afval bij NMCX. "Maar buiten dit deel in de wijk registreerde de onderzoeker aanzienlijke opeenhopingen van zwerfafval in het water en nesten van zwanen en meerkoeten vol zwerfafval."NMCX is op zoek naar ideeën om ook van deze plek in Graan voor Visch een prachtplek te maken. Binnenkort gaan medewerkers van NMCX in gesprek met bezoekers van Graan voor Visch, op zoek naar ideeën om hun wijk geheel zwerfafvalvrij te maken.
Prachtplekken
Jaarlijks gaan we in Haarlemmermeer met 3 Pracht Plekken aan de slag, waar op dat moment zwerfafval structureel en in aanzienlijke mate wordt achtergelaten. Dit jaar gaat het om Graan voor Visch, het Haarlemmermeerse Bos en de P+R in Nieuw Vennep. Elke aanpak start met een onderzoek door de bekende zwerfafvalraper Dirk Groot, alias de Zwerfinator. Hij registreert het zwerfafval via de app Litterati. De gegevens worden geanalyseerd waarna er een gesprek volgt met bezoekers, omwonenden en andere betrokkenen over de resultaten: zo wordt gekeken hoe ze samen van de betreffende plek een nog mooiere prachtplek kunnen maken.