Hét voorbeeld van circulaire bouw in Nederland: Circl
Dit is een verslag van de Young Sustainables
Zaterdag 24 maart zijn de Young Sustainables op bezoek geweest bij Circl, hèt voorbeeldproject van een circulair gebouw in Nederland. Een tiental jongeren uit (de omgeving van) Haarlemmermeer kreeg een rondleiding door Circl en toelichting over hoe Circl duurzaamheid bijna tot in perfectie heeft toegepast.
Een hele uitdaging
Het bouwen van het circulaire paviljoen is een initiatief van ABN Amro. De bank werd geinspreerd door de principes van circulair economie. In de circulaire economie gaan geen grondstoffen meer verloren of worden materialen verspild en wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Een hele uitdaging: Circl is één van de projecten die circulariteit zover heeft doorgewerkt. Tijdens de rondleiding werd ingegaan op de uitdagingen die ze hierbij tegenkwamen. Zo bestaat het gebouw bijna alleen maar uit hout en heeft het geen gasaansluiting. Voor de verlichting en dergelijke worfdt zonne-energie gebruikt en ingrediënten voor maaltijden voor bezoekers en medewerkers worden traditioneel in weckpotten bewaard, zodat een koeling niet meer nodig is. Zo wordt er energie bespaard en wekken ze dat wat nog nodig is zelf duurzaam op.
De ruimte, zowel binnen als buiten, is zo ingericht dat het uitnodigend is voor werkenden en bewoners op de Amsterdamse Zuid-as. Er is veel met groen gewerkt, dat erg verleidt tot even zitten en ontspannen. De planten, bomen en vogelnestjes hebben naast een rustgevend effect, ook nog eens een belangrijke ecologische waarde. Circl gaat daarbij niet uit van een copyright, maar van een right to copy, en nodigt iedereen uit om te lunchen, te vergaderen of te borrelen.
Wist je dat...
......het gebouw zijn eigen warmte vast kan houden en kan laten gaan naar gelang de gewenste temperatuur.
......de kozijnen, de brandblusinstallatie, het meubilair en de vloer van oude afgebroken gebouwen komen? Dit heet urban-mining.
......er panelen hangen in het gebouw die omhoog en omlaag kunnen zodat de indeling van het gebouw flexibel is.
......de isolatie aan de muren van spijkerbroeken komt en oude uniformen van de bank? Dat is nog eens hergebruik en geeft een leuke blauwe kleur!
De Young Sustainables zijn een open groep jongeren die maandelijks bij locaties, initiatieven en bedrijven gaat kijken hoe duurzaamheid in de praktijk wordt toegepast. Ook een excursie bijwonen? Word lid van onze Facebook-groep en blijf op de hoogte!