Tips om je tuin te vergroenen

Ben je het zat om te staren naar een grijze tegelmassa? Het vergroenen van je tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar het creëert ook een aantrekkelijke en biodiverse buitenruimte. Zo voeg je charme toe aan zomerse familiediners, of 's ochtends je eerste koffietje aan de tuintafel. Een groene tuin is ook fijn voor kinderen. Ze kunnen zich niet snel bezeren. In een groene tuin kan je goed spelen en veilig op avontuur, en er komen diertjes op af. Hier zijn enkele tips om je tuin op een duurzame manier te vergroenen: 

1. Plant inheemse planten 

Kies voor inheemse plantensoorten. Inheemse planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, waardoor ze vaak minder water en onderhoud nodig hebben. Ze ondersteunen ook de lokale fauna. In Noord-Holland is bijvoorbeeld de lijsterbes inheems, die ook onder vogels erg populair is. 

2. Stimuleer biodiversiteit 

Bloemen, struiken en bomen trekken bijen, vlinders en vogels aan, wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem. Vlinderstruiken, bonenkruid, papaver, bieslook en lavendel bijvoorbeeld. Bekijk hier meer tips voor planten die insecten aantrekken. 

3. Bereid je voor op droge én natte tijden 

Kies droogtetolerante planten en zorg voor een efficiënt irrigatiesysteem. Gebruik regenwateropvangsystemen om regenwater op te vangen en te hergebruiken voor het besproeien van de tuin. Verwijder zoveel mogelijk tegels, zodat water goed de bodem in kan bij regen. Zo ben je voorbereid op de meer extreme weersvormen door klimaatverandering, zoals hete, droge zomers, en natte winters. 

4. Zet nestkasten en insectenhotels in de tuin 

Moedig natuurlijke bestuivers en nuttige insecten aan door nestkasten, egelhuisjes en insectenhotels te plaatsen. Ze helpen bij de bestuiving en het controleren van plagen. Zo eten lieveheersbeestjes bladluis en egels eten slakken. 

5. Tuinieren zonder chemicaliën 

Vermijd het gebruik van schadelijke chemicaliën en pesticiden. Kies voor biologische bestrijdingsmiddelen of zoek natuurlijke manieren om plagen te beheersen, zoals het introduceren van natuurlijke vijanden. Wanneer je bloemen plant die insecten aantrekken, gaat dat vaak automatisch. Zo is de sluipwesp een vijand van de vlieg. 

6. Energiezuinige verlichting 

Als je tuinverlichting hebt, kies dan voor energiezuinige LED-lampen. Sommige verlichting werkt zelfs met zonne-energie. Zo verminder je je energieverbruik. 

7. Zorg voor schaduw en koelte 

Plant (hoge) bomen en struiken om schaduw te bieden en de temperatuur te verlagen. Dit helpt niet alleen om de tuin koeler te houden, maar het kan ook de behoefte aan airconditioning verminderen. Daarbij hoef je minder water te geven dan wanneer de planten in de volle zon staan. Ook een pergola, paraplu of schaduwdoek kan helpen. Het temperatuurverschil tussen een begroeide tuin en een tegeltuin kan tot wel 20 graden oplopen! 

Ga jij deze lente beginnen aan een groene tuin? Zo kun je niet alleen genieten van een  aantrekkelijkere tuin, maar draag je ook bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving. 

Vorige
Vorige

Duurzaam kado’s geven

Volgende
Volgende

Plasticvrij winkelen