Minder plastic gebruiken? Zo makkelijk is dat! 

Plastic is schadelijk voor je gezondheid en voor de natuur. Toch is plastic overal: het zit om je groenten, in je waterfles, in je koffiecup en in kinderspeelgoed. Met een paar kleine aanpassingen kan je de hoeveelheid plastic in je leven verminderen. Voor jou én je gezin. 

Wil je een leuke uitdaging voor jou en je gezin? Download de Maand in Plastic-challenge van NMCX! Weeg je afval, doe iedere week een nieuwe uitdaging en draag bij aan een schoon Haarlemmermeer. 

Download hier 

4 Tips om minder plastic te gebruiken 

1. Bewustwording en nee zeggen 

Weten wáár in je leven plastic is, is een belangrijke, eerste stap. Houd eens bij hoeveel plastic je tegenkomt op een dag. Van de shampoofles en je koffie-to-go tot de plasticverpakkingen om je avondeten. Maar ook als je buitenshuis eet of drinkt. Dus, als je een drankje bestelt, vraag of ze het rietje kunnen weglaten. Zeg 'nee' tegen  wegwerpflessen en plastic verpakkingen wanneer je kunt. 

2. Investeer in herbruikbare producten 

Investeer in herbruikbare alternatieven voor alledaagse producten. Gebruik een herbruikbare waterfles, koffiebeker, boodschappentas en lunchbox. Ook hygiëne producten zoals wattenstaafjes, maandverband, scheermesjes en wattenschijfjes zijn beschikbaar in herbruikbare, plasticvrije varianten. In plaats van handzeep in fles kan je ook een ouderwetse soapbar gebruiken, of een hervulbare fles. In plaats van wegwerpmesjes kan je een safety razor gebruiken. Dit minimaliseert de behoefte aan wegwerpplastic en bespaart op de lange termijn geld. 

Yavanna van NMCX: "Ik gebruik al 3 jaar geen maandverband of tampons meer. Maandverband vond ik schuren en het was altijd zo duur. Ik heb nu zo'n 10 stuks uitwasbaar menstruatieondergoed. Ik draag er een overdag en een 's nachts. Het is zo makkelijk! Ik ga nooit meer terug." 

3. Neem zakken en tasjes mee 

Kies voor lokale producten en verse voeding om verpakkingsmaterialen te verminderen. Breng je eigen herbruikbare zakken en containers mee naar de (super)markt om producten zonder plastic verpakking te kunnen kopen. Heb je iets nodig met een verpakking? Kies een voor een milieuvriendelijke verpakking, zoals glas, karton of composteerbaar materiaal. Zo stimuleer je bedrijven om duurzamere verpakkingskeuzes te maken. Wist je dat je bij de Simon Lévelt in Hoofddorp stoffen zakken of glazen potten mag meenemen om je koffie of thee in te doen? 

4. Maak je eigen eten en snacks 

Een mueslireep hier, een koffietje daar. Als je veel eten onderweg koopt, dan koop je ook veel plastic. Zonde van het geld en het afval. Bereid je eigen snacks voor, neem een appel mee of een plakje bananenbrood, en gebruik een gebruikbare mok, container, bijenwax wrap of stoffen broodzak. Dat scheelt! 

5. Koop producten zonder microplastics 

Je vind steeds vaker shampoo, crème en andere verzorgingsproducten zonder microplastics, gewoon bij je lokale drogist. Etos heeft bijvoorbeeld een eigen lijn producten zonder microplastics, en het is ook gewoon betaalbaar. Kijk dus even op de fles, en kies voor minder plastic! 

6. Koop minder, en koop in fysieke winkels 

Online bestellen (en retourneren) veroorzaakt veel plastic afval. Het is beter om in een fysieke winkel te kopen. Zo kan je ook meteen alles in het echt bekijken (en passen). Synthetische stoffen geven microplastics af bij het wassen, dus wol, katoen of linnen is bijvoorbeeld duurzamer. Minder kopen is sowieso duurzaam. Heb je echt altijd iets nieuws nodig, of kan je ook zonder? 

Veranderen doe je niet in één dag. Het is makkelijker om één gewoonte te veranderen, dan je volledige leefstijl. Ook helpt het om je nieuwe gewoonte te koppelen aan je routine. Voortaan plasticvrij winkelen? Leg tassen bij de deur en in de auto. Richt je op een verandering, en zo is de kans groter dat het nieuwe gedrag beklijft. 

Doe mee met onze Maand in Plastic-challenge en kickstart je plasticvrije leven samen met je gezin, of alleen! 

Download hier 

Helemaal plasticvrij is erg lastig. Wat doe je dan met het plastic dat je toch in huis haalt? Scheidt plastic afval, zodat het hergebruikt kan worden. Plastic wordt namelijk gemaakt van olie, en dat is een fossiele brandstof. Op deze pagina van de Meerlanden vind je wat je allemaal bij het plastic (PBD) mag gooien in Haarlemmermeer. 

Meer tips? Bekijk hier ons artikel over plasticvrije winkelen, met lokale tips. 

Vorige
Vorige

Plasticvrij winkelen 

Volgende
Volgende

Tips: voordelig en leuk tweedehands shoppen in Haarlemmermeer