Ga aan de slag met de restjes van kerst!

Kerstontbijt, feestelijk brunchen, een kerstdiner met minstens drie gangen en op tweede kerstdag ook nog gourmetten. Tijdens de kerstdagen wordt er vaak overdadig gegeten. Maar op een gegeven moment zitten alle buiken vol.

Wat doe je dan met de restjes? In dit artikel delen wij tips om de dagen ná kerst even feestelijk te maken, zonder voedselverspilling!

1. Kerstontbijt: Van stol naar wentelteefjes

Heb je na twee kerstontbijten nog steeds kerststol over en heb je geen zin om je tanden te breken op de taaie korsten? Maak er dan wentelteefjes van! Zo kan je jezelf (en eventuele gasten) een keer wat nieuws voorschotelen, én belandt dat oude brood niet in de prullenbak. Het recept vind je hier.

2. Voorgerecht: Oud brood maakt bruschetta!

Stokbrood is een vaste gast op veel gourmettafels met kerst. Maar als de magen gevuld zijn en het broodmandje nog niet leeg is, wat doe je dan met het overgebleven stokbrood? Bruschetta van maken natuurlijk! Een makkelijk voorgerechtje dat je in een handomdraai op tafel zet. Perfect voor een tweede - of derde kerstdag. Op deze pagina vind je verschillende bruschettarecepten. Tover jij een aubergine bruschetta op tafel?

3. Tussengerecht: Verpieterde groenten? Niet in jouw keuken!

Tijdens de kerstdagen wordt er heel wat afgeschild en gesneden in de gemiddelde keuken. Maar die schillen hoeven niet direct in de GFT-bak te eindigen. Wist je dat je van de schillen van groenten, aardappelen en uien, een heerlijke groentebouillon kunt trekken? Hoe je dat doet lees je hier. Geen schillen over maar wel een pan sperziebonen? Word creatief met de staafmixer! Van elke groente kun je een gebonden soep van maken.

4. Hoofdgerecht: Alles in de quiche

Nog een gerecht waar je alle restjes in kunt gooien en het komt er alsnog smakelijk uit: de quiche. Restjes groenten maar ook kaas en vis- en vlees(vervangers): de dag na het uitgebreide kerstdiner zien ze er misschien een beetje zielig uit in de koelkast, maar een dekje van bladerdeeg doet wonderen! Haal inspiratie uit dit recept met zoete aardappelen, of ga zelf aan de slag. Ook een plaattaart leent zich uitstekend voor de restjes van gisteren.

5. Bijgerecht: Nooit meer verpieterde aardappelen!

Aardappels komen op kersttafels in vele soorten en maten: gekookt, gebakken, gepureerd, gefrituurd, zelfs in kerstboomvorm. Ondanks hun populariteit, kunnen er toch nog een aantal overblijven na het kerstdiner. Maak er de volgende dag een traybake van! Voeg wat (overgebleven) groenten toe zoals paprika en courgette en bak het in de oven met wat olijfolie en kruiden zoals rozemarijn. En voilà: een nieuw bijgerecht.

6. Nagerecht: De transformatie van de stoofpeer

De stoofpeer: een klassieker die op vele kersttafels niet zal ontbreken. Wist je dat je de restjes stoofpeer ook in een salade kunt verwerken? Of zelfs in een oliebol? Of maak er een lekkere trifle van, een perfect toetje voor de dag na kerst. De recepten hiervoor vind je hier!

Welk gerecht ga jij uitproberen?

Volgende
Volgende

Wat is een duurzame kerstboom?